4. Stilstaan om vooruit te komen

Voor veel mensen die niet direct onder deze crisis te lijden hebben, is dit ook een tijd van kansen. Er zijn volop persoonlijke drama’s van mensen die moeten vechten voor hun leven, overlijden of die dierbaren hebben die dit moeten doormaken. Er zijn echter ook genoeg mensen die deze tijd kunnen benutten voor reflectie, om naar binnen te gaan. Dan kan het virus mogelijk ook een ‘blessing in disguise’ zijn: het leert ons nederigheid, het dwingt ons om onze plek weer in te nemen in de natuur, in plaats van daar boven.

Stel je voor dat de uitspraak klopt dat ‘life always helping you, especially when you think it is not’. Vanuit dat perspectief wordt het virus misschien wel totaal verkeerd begrepen. Wellicht is het een vriend die ons terug willen brengen naar huis, terwijl wij juist bang zijn dat het een vijand is die ons huis binnen dringt. Maar zijn we als mensheid eigenlijk nu wel ‘thuis’? Wat is onze eigenlijke plek in het grotere geheel?

Stel dat het virus voor mensen die geen grote klachten krijgen, niets anders is dan een spiegel, die aanklopt aan onze deur. En als we opendoen, dat we dan vooral onszelf zien. Misschien is haar bedoeling niet om ons te vernietigen, maar juist om ons te bevrijden. Om ons te bevrijden van een zelfbeeld dat mogelijk niet klopt. Door haar spiegelwerking, laat het ons naar binnen gaan om te zien welke illusies ontsluierd willen worden.

Bijvoorbeeld dat we een bescheiden soort zijn dat een tijdje in de illusie heeft geleefd van almachtige plunderaar. Maar nu blijken we net zo veel prooi te zijn als jager. Of de illusie dat we allemaal alleen zijn en op onszelf aangewezen. Als er één ding is dat het virus wel duidelijk maakt, is dat we allemaal verbonden zijn, en alles behalve gescheiden. Welke illusies kunnen we nog meer ontdekken?

Legt het virus ons niet op om onze geëigende plek in het groter geheel weer te herontdekken en onszelf opnieuw uit te vinden? Uit de huidige beperking en verveling van deze quarantaine kan ook nieuwe creativiteit en vooruitgang ontspruiten. Wat komt er dan op in jou? Want doorgaan met hetzelfde lijkt vooral achteruitgang. De paradoxale les is wellicht: stilstaan om vooruit te komen.