5. Ademnood

Iemand die mij heel dierbaar is, kreeg het steeds benauwder. Ze voelde haar longen langzaam maar zeker kleiner worden en ze begon naar lucht te happen. Het kuchen en proesten werd zwaarder en zwaarder. Ondertussen werd ze door de meeste mensen genegeerd. Ze voelde zich buitengesloten, geïsoleerd en in een hoek gedrukt. Terwijl ze zich steeds meer afgezonderd voelde van de rest van de wereld, groeide haar eenzaamheid. En gaandeweg kreeg ze nog minder lucht. Haar ademnood nam schrikbarend toe, toen bleek dat de luchtkwaliteit almaar slechter werd. Ze riep om hulp, maar ze werd niet gehoord. Ze was al te oud, en de kans dat ze nog zou kunnen genezen was te klein. Haar hele situatie was verstikkend en leek uitzichtloos.

De laatste dagen gaat het weer iets beter met haar. Ze begint godzijdank weer wat lucht te krijgen. De meesten van jullie kennen haar overigens wel: het is een prachtige en wijze vrouw. Levendig, hartelijk, veelzijdig, begripvol, veerkrachtig, iedereen verwelkomend en vol compassie. Haar naam is moeder aarde. Zij was de eerste met een longziekte, die nu op de mensheid is overgedragen.

Hoe groot is het verschil tussen wat ons lijf binnendringt, wat onze samenleving binnen dringt en wat al het leven op aarde binnendringt? Is het niet allemaal hetzelfde? Zo in het klein, zo in het groot? De longen van de aarde zijn meer dan het Amazonegebied. Alles wat leeft wil kunnen ademen. We kunnen nu aan den lijve ervaren hoe de aarde het steeds benauwder kreeg, dat je alle longblaasjes nodig hebt om goed diep te kunnen ademen. Nu alles stil staat krijgt zij een adempauze. En wij ook. Behalve dan voor hen die nu het offer hebben moeten brengen en hun dierbaren die nog lang om hen zullen rouwen. Zij betalen de prijs voor ons allemaal. Het beste wat we kunnen doen, is hun grote offer aanvaarden en eren, uit respect dat niet wij die zware tol hebben hoeven betalen.

Is er dan nog iets dat we wel kunnen doen? Laten wij zelf ook onderzoeken hoe we weer ruimer vrijer kunnen in- en uitademen. Victor Frankl zei het al: red één mens en je red de wereld. En als je nog twijfelt wie de belangrijkste persoon is die je zou kunnen redden, dan kun je die vinden als je ’s ochtends voor de spiegel staat. Wanneer de aarde haar luchtkwaliteit ziet terugkeren, zullen wij ook weer lucht krijgen, letterlijk. Dan is deze adempauze voor alles en iedereen goed geweest.

Eén antwoord op “5. Ademnood”

  1. Hoe waar!
    Zijn de wereldleiders zich ook hiervan bewust en hoe krijg je een ingang bij hen?
    Een petitie van heel de wereld bevolking, te beginnen in Nederland??

Reacties zijn gesloten.