11. Zin geven aan nóg 4 weken thuis

Ons verplichte huisarrest is verlengt tot 28 april. De afgelopen weken hebben we het uitgehouden. Maar nóg vier weken? Het kan leiden tot een gevoel van machteloosheid en zinloosheid. Overgeleverd zijn aan de (nood)toestand zoals die is. We zullen uit een ander vaatje moeten tappen om zingeving in het klein vorm te kunnen geven.

Het ritme van de natuur is een cyclus, die ons zinvolle handreikingen geeft. De zon komt op in het oosten en gaat door het zuiden heen naar het westen, waar hij weer onder gaat. Elke van deze richtingen biedt ons een andere suggestie die ons perspectief en betekenis kan geven.

Het oosten representeert de plek van het ongebonden geven en van de uitgaande energie. De ochtend vol mogelijkheden, bijvoorbeeld door elke morgen iets kleins te geven, van bemoediging tot aanwezigheid, van een glimlach tot actief helpen. Het is de plek van vruchtbare inspiratie, van creatief zijn en het zien van kansen voor zinvolle initiatieven. De teddyberenjacht is daar een mooi voorbeeld van.

Het zuiden representeert de plek van alle menselijke verbindingen en connecties die je hebt met familie, vrienden, collega’s, leraren en kennissen. De middag waarin alles tot wasdom komt, niet alleen in de activiteit en het handelen maar ook in communicatie en aanwezig zijn. Soms is alleen al laten weten dat je beschikbaar wil zijn voor iemand voldoende. Gewoon laten weten dat je aan iemand denkt die dat mogelijk even nodig heeft, dat je er voor die ander bent, misschien wel zónder dat je iets doet. Het laten weten dat je je met die persoon verbonden voelt is soms al genoeg.

Het westen representeert dat wat we nodig hebben, dat wat om aandacht vraagt in onszelf, de introspectie en zelfreflectie die gevraagd wordt. In de avond keren we weer naar binnen. Wat heb je los te laten? Waarmee wil je stoppen? Waar heb je hulp bij nodig? Soms is het grootste cadeau dat je kunt geven, anderen te laten weten dat je iets nodig hebt, #durftevragen.

In de volgende blogs zal ik steeds één van deze richtingen verder uitwerken. Tot slot zal ik ook onze grootste uitdaging beschrijven: door het noorden gaan.